SM6TOB

Portabelkörande radioamatör / Elektronikkonstruktör / Webbdesigner
 

Elektronikintresset har alltid funnits.
Det första riktiga bygget var att få två lampor att blinka mha. två transistoer, motstånd och kondingar. Efter det kom 555:an - då var man på "hög nivå".
Efter gymnasiet och för den delen även högskolestudierna steg "nivån" markant. Nu kom mikrokprocessorn in i bilden och det programmerades långt in på småtimmarna. Tyvärr finns inget riktigt projekt från tiden eftersom det mesta var uppbyggt på experimentplattor. Nästa steg blev helintegrerade controllers som kräver ett minimum av externa komponener (beroende på vad som byggs). Nu gick det att bygga vettiga små saker. Ett bygge som faktiskt finns kvar på hyllan är en nummerpresentatör som på CW talar om vem som ringer. Den kunde även spärra telefonförsäljare. En "kommersiell" TOBug, alltså en minnesbugg för cw-sändning, byggdes i tre exemplar har jag för mig, En hel del tid lades på små robotar med tre hjul.
Hoppar vi framåt i tiden så såg Arduino ljuset och även den oumbärliga favoriten Raspberry Pi. Jag hoppade på det tåget tidigt och har kört en av dessa dygnet runt på samma minneskort i 10 år. Det är min RasPBX - Asterisk telefonväxel. Tyvärr försvinner ju fast telefoni, men växeln får allt leva ett tag till.
Annat som raspberryn är bra till är väderstationsserver, webbradio och larmserver för att nämna något.